7 Tärkeintä aktiivista toiminnallista venytystä

Kuinka moni istuu päivittäin, käsi ylös?

Tämän kun kysyy, niin kyllähän se aina se 80 % kättä nostaa, riippuen porukasta tietenkin.

Itsehän en istu koskaan, koska työkseni ohjaan ja koulutan liikuntaa… paitsi että hetkinen, istunhan minä juuri kun kirjoitan tätä. Äsken istuin ruokapöydässä kun söin lounasta ja sitä ennen istuin metrossa kun vein lasta hoitoon ja illalla istun autossa kun ajan treeneihin toiselle puolelle kaupunkia…

Ehkäpä sitä tulee kuitenkin istuttua aika paljon 🙂

Toiseksi, jos tehdään galluppia venähdyksistä ja revähdyksistä / kivuista, yleensä esille nousee selän lisäksi (joka muuten on usein seuraus koska nämä paikat kiristävät)

Takareisi

Lonkka

Pakara

Rinta / Niska

Näille paikoille siis spesifiä liikettä seuraavassa

Miksi nämä seitsemän liikettä

Suurin osa ihmisistä istuu nykyään paljon. Vaikkei edes tekisi istumatyötä, niin autoilut ja junailut, ruokailut ja muut arki istumiset kuluttavat kyllä helposti tunteja. Istuminen jumittaa nimen omaan lonkan, takareiden ja pakaran aluetta, sekä yleensä kädet ovat edessä, eli olkaluu flexiossa.

Lisäksi mukana 3 liikettä jotka venyttävät ja aktivoivat samanaikasesti useita eri alueita. Nämä ovat hintalaatusuhteeltaan parhaita liikkeitä mitä tiedän. Ne venyttävät näitä kriittisiä alueita, liikuttavat rankaa ja parantavat tukilihaksistoa selän ja olkapään alueelta.

Kokeileppa tehdä videon mukana minuutti kutakin liikettä.

Näissä liikkeissä on todella helppo huomata puolierot. Ne kertovat samantien kehon häiriötiloista jotka altistavat venähdyksille, revähdyksille sekä kroonisille kivuille.

Eli kun teet / teetät liikkeitä, huomaa aina jos toinen puoli liikkuu huonommin ja muista treenata sitä puolta enemmän ja seurata tilannetta.

Miksi aktiivisia

Joskus kuulen, että nämä ovat monille vaikeita liikkeitä. Kannattaako näitä tehdä vasta sitten kun on jo treenannut jonkin aikaa. Oma kokemukseni kertoo, että näistä juuri kannattaa aloittaa. Perusteita on useita, tässä kolme tärkeintä

1. Primal Movement idea. Miten lapsi kehittyy? Aloittaako hän punnertelemalla tai staattisilla venytyksillä? Ei, vaan lapsi aloittaa heiluttelemaan käsiä ja jalkoja. Idea on rakentaa liikkuvuutta, eli kykyä liikkua ja kehittää hermotusta kaikkiin nivelkulmiin ja suuntiin. Idea ei ole saada näitä liikkeitä menemään pohjaan asti ja varpaita sormiin tms. vaan tehdä näitä suuntia juuri sen verran kun hyvältä tuntuu. Jos nämä liikkeet eivät suju se kertoo että…

2. Kehon häiriöt palajstuvat. Arkiliikkuminen ja urheileminen / harrastaminen on oikeastaan aina aktiivista. Siksi kehon pitäisi pystyä tuottamaan liikettä ilman ulkoisia apuja (ja ulkoisia vastuksia vastaan). Jos nämä liikkeet eivät onnistu ja aletaan kasaamaan painoa lihaksille tai lisäämään vauhtia pelissä tai tanssissa tms, ei tarvitse olla ennustaja tietääkseen miten todennäköisesti käy… Lonkan, takareiden ja pakaran sekä hartiaseudun kivut ja revähdykset ovat aivan liian yleisiä.

3. Asennot vastaavat tarpeisiin: nämä asennot käsittävät nuo suurimmat lihakset ja alueet, sekä harjoittavat niitä hermoston kautta: kun toinen puoli aktivoituu, antagonisti oppii passivoitumaan. Kirjoitan ja videoin tästä lisää myöhemmin.

Tässä 7 huippuliikettä jotka kertovat kehosta paljon sekä toimivat treeniliikkeinä 

 

P.s. Jos haluat kokonaisen viikon treeniohjelman aktiiviseen palautumiseen, voit tilata sen tästä!

Ohjelma on ilmainen. Se on osa kokonaisuutta, mutta ilmainen viikko ei sido sinua mihinkään.

Koulutuskalenteristamme löydät tulevat koulutukset ja Workshopit! Katso lisää tästä

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s